Omtale

TV fortellinger og reportasjer om Oljetanken ser du her:

4mininnslag

George Clarke

Amazing Spaces

TV2 - om starten

Jeg er glad den siste tulling ikke er født, sier den gode nabo

TV2 - Ferdig tank 

2 år etter - her kan du bo.

På papiret

Reportasjer

bobedre
sondag_nesbo
blirhytte
Lofotposten_tankforside_png
plaza_
lykken_vaaganavis_
motek_
fargemagasinet_

Historien om Oljetanken

Gjennom mange år som filmfotograf har jeg vært så heldig og fått reist mye, også i Nord Norge. Vår nordlige landsdel har alltid fasinert meg, og jeg har lenge hatt en drøm om å svømme med spekkhoggere i Tyssfjorden. En drøm som for øvrig ble realisert den 30. desember 2006, som en bursdagspresang fra kjæresten min Agnete, og min datter Frida. Landskapet, naturopplevelsene og menneskene har gitt meg varige ”mén.”

En ide blir unnfanget
Sommeren 2007 var Agnete og jeg på Skrova i forbindelse med at Agnete skulle ha fotoutstilling. Terje Nygård som driver Galleri Fotobrygga er en god venn av oss, og vi hadde besøkt øya ved flere anledninger. Vi gikk ikke med noen konkrete planer om å skaffe oss et sted i Lofoten, selv om vi nok en gang i mellom, tittet litt ekstra langt etter noen gamle hus. Så satt jeg der på brygga en sommerkveld med min gode venn Ole Bjørn Johnsen, og pratet om et par av husene på Skrova som var til salgs. Ole Bjørn mente det hele var en håpløs drøm, og sa lett ironisk: ”Kan du ikke heller lage en hytte av den oljetanken borte på høyden der?” Det ble ikke snakket noe mer om hytter den kvelden. Ole Bjørn ble nok ikke så rent lite overrasket da han på et senere tidspunkt fikk høre at jeg hadde tatt utfordringen.

Planlegging
Jeg tok kontakt med Per Gunnar Olsen som eide den utrangerte oljetanken. Han hadde tidligere drevet et stort fiskebruk på øya, og i tillegg solgt dieselolje til fiskeflåten. Per Gunnar kunne fortelle at tanken hadde stått tom siden begynnelsen av 1980 årene. Da vi spurte om han ville selge tanken til oss, med forbehold om at Vågan kommune ville godkjenne byggeplanene, ristet han på hodet og svarte ja. Utpå høsten samme året var vi igjen på tur til Skrova med familie og venner. En av dem var arkitektstudent Kristian Kistorp, som var på jakt etter inspirasjon til en semesteroppgave på arkitekthøyskolen i Ålborg. Kristian ble en god støtte og bidragsyter under planleggingen. Etter en nøyere befaring konkluderte vi med at tanken var et godt utgangspunkt for en litt annerledes idé. Tanken var tørr, luktfri og lite rusten. Den største utfordringen lå i den innvendige høyden som var for lav til å romme tre etasjer. Det gamle av- og påfyllingsrøret egnet seg perfekt som avløpsrør, og tilgang på vann og strøm var ikke langt unna. Oppmåling ble gjort, og da vi reiste fra Skrova hadde jeg bestemt meg; oljetanken skulle bli hytte!

Venner
I Oslo ble det flere møter med nok en god venn, Jon Skappel, som for øvrig er bygningsingeniør. Han var sprø nok til å bli med på prosjektet. Jon stilte bare et ultimatum; veggene skulle bygges buede. Jon hadde også løsningen på hvordan vi kunne heve taket 30 cm for å få tre fullgode etasjer. Utfordringen rundt kondensproblematikk i forhold til isolasjon og stål fant vi også en løsning på. Min barndomskamerat og eldste venn John Christian Gahr er tilfeldigvis VVS-ingeniør med tilholdsted i Bodø. Han tente på alle plugger og sa også ja til å bli med. Han har gjort en fantastisk jobb med å få trykk i tanken. Tidligere snekkerkollega og venn fra mine dager som snekker Kjell Norum, og min bror Paal Otterbeck var med på å sette opp reisverk og vindusinnsetting. Snekker og supermann Pål Thomassen hadde krefter når undertegnede gikk på reservetanken. Elektriker Jan Olav hos Gimsøy Instalasjon har gjort det mulig at tanken kan tennes. Morten Bradt hos Designkjøkken as har levert mer enn bare et kjøkken, og Johan Knudsen som driver mekanisk verksted på Skrova har vært helt uunnværlig og sveiset og brukt skjærebrenner til den store gullmedaljen.

Fra begynnelsen av april 2008, da vi fikk byggetillatelsen av kommunen, har det gått slag i slag med mange fine arbeidsturer til Skrova. I slutten av juli 2010 sto endelig TANKEN ferdig. En varm takk til alle som har gjort tanken mulig. Og mest av alt takk til faren min Finn som alltid har bygget rare og fine ting! Tusen takk for turen!

MAT på SKROVA

  • MARTIN OTTERBECK

  • tlf  928 50 700

  • martin.otterbeck@gmail.com

© Foto Oljetanken og Happy Landing

Nettside fotograf Martin Otterbeck

Instagram Agnete Brun

Oljetanken nettside er websnekret av Morten Brun med hjelp av gode engelskmenn som har laget programmet Blocs